Owoc kaki inaczej persymona – właściwości

0
2106
owoc kaki

Kaki, inaczej nazywane persymona lub sharon, to egzotyczny owoc, który staje się coraz bardziej popularny na europejskich,w tym również polskich, półkach sklepowych i znajduje coraz większe grono zwolenników wśród konsumentów. Warto zainteresować się owocem kaki, ponieważ poza świetnymi walorami smakowymi, bogaty on jest w wiele drogocennych i ważnych dla naszego zdrowia składników.

Czym jest owoc kaki i w jaki sposób pojawił się w Europie?

Kaki to owoc o różnym odcieniu koloru pomarańczowego, który do Europy przybył z Chin. Uprawia się go tam od niepamiętnych czasów. Mimo to, pierwsza zanotowana wzmianka o tymże owocu, pochodzi dopiero z początku XVIII wieku. Walory smakowe i zdrowotne kaki, od lat są bardzo doceniane przez Chińczyków i inne społeczeństwa Azji. Drzewo na którym rośnie kaki, podobne jest do często spotykanej w Polsce jabłoni. Charakteryzuje się ono bardzo długą żywotnością i odpornością na szkodniki, rzuca obszerny cień i staje się polem dla budowy gniazd dla wielu gatunków ptaków. Walory zdrowotne owocu są znane ludziom od setek lat. Kaki na terenie Azji stosowane jest od dawna jako panaceum na szereg schorzeń. Do Europy owoc dotarł w XIX wieku a jego regionalne odmiany hodowane są w Hiszpanii oraz Albanii. W europejskich sklepach, trudno o owoc pochodzący z oryginalnej, azjatyckiej hodowli. Kaki jest owocem bardzo delikatnym, przez co jego transport staje się naprawdę problematyczny. W związku z tym, większość z owoców dostępnych w Polsce pochodzi z europejskich hodowli.  Sposób jedzenia kaki zależy od preferencji konsumenta. Można go jeść zarówno ze skórką jak i bez niej. Owoce idealnie nadają się do suszenia oraz gotowania i są stosowane jako dodatek do różnych potraw obiadowych oraz deserów. Kaki spożywane również bywa w formie galaretki, marmolady, sorbetu, lodów oraz robione są z niego sosy.

kaki właściwości i działanie - dlaczego warto je jeść

W jaki sposób kaki może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie?

Kaki, jak na owoc, posiada bardzo dużą wartość energetyczną, która wynosi około 70 kalorii. Poza tym, owoce kaki są bogate w różnego rodzaju witaminy, wśród których wymienić możemy witaminy z grupy B, a także niacyny i ryboflawiny. Niacyna wpływa pozytywnie na poziom cholesterolu w organizmie i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób o charakterze sercowo-naczyniowym. Witamina C występująca w owocu kaki, wpływa pozytywnie na poprawę naszej ogólnej odporności, zaś witamina A ma korzystny wpływ na nasz wzrok. Poza witaminami, w kaki znajdziemy również beta-karoten. Badania udowadniają, że związek ten zmniejsza ryzyko zachowania na nowotwór. Każdy z owoców kaki zawiera aż około 6 gramów błonnika, który wpływa pozytywnie na wydalanie poprzez stymulację mięśni gładkich. Biorąc pod uwagę wszystkie walory owocu nietrudno o stwierdzenie, że wpływa on korzystnie na wiele funkcji życiowych, a jego spożywanie powinno stanowić fundament naszej diety.

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here