Patelnie aluminiowe – czy często je stosujemy?

0
1680
patelnia aluminiowa

Błyskawiczne śniadanie a może szybki obiad? Nie zawsze dysponujemy odpowiednią ilością czasu, żeby przyrządzić skomplikowane i pracochłonne danie. To dlatego w każdej kuchni przydadzą się akcesoria, dzięki którym można łatwo przygotować smaczną przekąskę. Jednym z takich produktów jest patelnia aluminiowa. Docenią ją zarówno amatorzy porannych omletów, jak i wielbiciele puszystych, delikatnych naleśników. Wśród szerokiej gamy produktów można znaleźć specjalne modele przeznaczone do grillowania, duszenia i smażenia warzyw. Praktyczna patelnia aluminiowa sprawdzi się naprawdę w bardzo wielu naprawdę różnych sytuacjach.

Patelnia aluminiowa – czym jest?

Patelnie aluminiowe to naczynia produkowane z różnej twardości stopów aluminium. Są lekkie, a przy tym szybko i równomiernie się nagrzewają. Ich wadą jest dość szybka utrata ciepła. Jeszcze do niedawna podkreślano także, że patelnie aluminiowe w wysokich temperaturach (powyżej 180°C) mogą wydzielać związki aluminium. Produkowane obecnie akcesoria często wyposażane są jednak w specjalne powłoki — na przykład ceramiczne lub teflonowe, które nadają im znacznie lepsze właściwości fizyczne i chemiczne. Do szczególnie polecanych należą patelnie wykonane z aluminium anodowanego. Podczas specjalnego procesu elektrochemicznego na powierzchni metalu wytwarzają się tlenki, dzięki którym materiał zyskuje większą twardość i odporność na korozję.

patelnia z aluminium to dobry wybór

Patelnia aluminiowa – zalety i wady

Zalety – Patelnie aluminiowe ze względu na krótki czas nagrzewania idealnie nadają się do szybkiego przyrządzania potraw. Z łatwością usmażymy na nich naleśniki, jajecznicę i kotlety. Sprawdzają się podczas przygotowywania śniadań i odgrzewania gotowych dań. Do smażenia mięs poleca się specjalne modele wyposażone w grube dno, a także patelnie do grillowania ze żłobkowaną powierzchnią. Z kolei do naleśników najlepiej nadają się naczynia zrobione z cienkiej warstwy aluminium, z nieprzywierającą powłoką. Lekkie, poręczne patelnie aluminiowe doskonale sprawdzą się podczas podróży . Ich zaletą jest także niska cena — po kilku latach bez problemu wymienimy zużyty produkt na nowy. To doskonała propozycja dla początkujących kucharzy, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę ze smażeniem.

Wady-  mało odporne na zarysowania i odkształcenia. Po pewnym czasie ciemnieją i tracą połysk. Powinny być myte łagodnymi płynami za pomocą miękkich zmywaków i szczoteczek.

Patelnia aluminiowa – niezbędna w każdej kuchni

Wiele modeli patelni aluminiowych wyposażanych jest we wkłady indukcyjne, dzięki którym można korzystać z nich także na kuchenkach indukcyjnych. Aby patelnie dobrze pełniły swoją funkcję, należy je odpowiednio czyścić. Po opłukaniu ciepłą wodą naczynie powinno zostać wymyte łagodnym płynem do mycia naczyń za pomocą miękkiego zmywaka lub szczoteczki. Patelnie aluminiowe to akcesoria, które zawsze warto mieć pod ręką. Niezależnie od specjalistycznych produktów AGD każdy kucharz doceni proste i poręczne naczynia do szybkiego podgrzewania potraw.

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here