Jak przygotować nalewkę miętową i likier miętowy?

0
1351
Jak przygotować nalewkę miętową i likier miętowy

Mięta od lat ceniona jest ze względu na swoje cudowne właściwości i wyjątkowy aromat. Niewielki jej dodatek pozwala wzbogacić smak dań, a przygotowany z niej napar rozprawi się z problemami żołądkowymi. Jak widać, mięta jest niesamowicie uniwersalną rośliną, którą warto mieć w swoim domu. Niewiele osób jednak wie o tym, że z mięty można również wyczarować cudowną nalewkę lub likier, które nie tylko świetnie smakują, ale również działają cuda. A więc do dzieła!

Nalewka miętowa – jak ją przygotować?

Poza tym, że taka nalewka miętowa ma ciekawy smak, to dodatkowo może nam pomóc w problemach trawiennych. A więc z całą pewnością warto mieć w domu ten cudowny napój, który jest łatwy w przygotowaniu. Tak naprawdę do przygotowania takiej nalewki nie potrzebujemy wielu składników. Wystarczy nam około 10 gałązek świeżej mięty pieprzowej oraz 0,5 litra spirytusu 70-procentowego. Wystarczy umieścić miętę w szklanym naczyniu i zalać ją spirytusem, a następnie odstawić całość w ciemne miejsce na dwa tygodnie. Po dwóch tygodniach musimy zlać otrzymany macerat i zmieszać z syropem cukrowym, który już wcześniej przygotowaliśmy. Ważne jest, że tak przygotowana nalewka powinna stać w piwnicy kilka miesięcy.

Taką domową nalewkę możemy również przygotować z wódki żytniej. Wtedy wystarczy nam jedynie pięć gałązek mięty pieprzowej oraz litr żytniej wódki. Następnie należy zalać miętę wódką, szczelnie zamknąć naczynie i odstawić je na 6-8 tygodni. Po upływie tego czasu musimy zlać macerat i wymieszać go z sokiem z ½ cytryny. Oczywiście tak przygotowana nalewka również powinna leżakować w piwnicy około 3 miesięcy.

Likier miętowy

Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby przygotować miętowy likier! Do jego wykonania będziemy potrzebować 30 gramów suszonych liści pieprzowej mięty oraz 250 g cukru. Najlepiej, jeśli będzie to cukier brunatny z trzciny cukrowej. Osoby, które nie lubią lub po prostu starają się unikać cukru, mogą dodać 250 g miodu. Ostatnim składnikiem będzie litr wódki czystej lub żytniej. Wybór wódki nie ma tutaj zbyt dużego znaczenia, więc możemy dobrać ją do naszych upodobań. Jak widać sposobów na przygotowanie trunku na bazie mięty, który dodatkowo rozprawi się z naszymi dolegliwościami trawiennymi, jest naprawdę sporo. Jednak to najprostsza nalewka miętowa ma najwięcej fanów i przygotowujemy ją najczęściej.

Nalewka z mięty ma wiele cudownych właściwości, wśród których nie sposób pominąć łagodzenia dolegliwości trawiennych. To dlatego nalewka miętowa może być świetnym towarzystwem dla niesamowicie sycącego i tłustego dania. Popijając takie danie nalewką z mięty, możemy mieć pewność, że nie dotkną nas problemy związane z niestrawnością. Pamiętajmy o tym, że nalewka z mięty ma w naszej kulturze wieloletnią tradycję i jest bardzo znanym trunkiem. Zwróćmy jednak uwagę, aby likier lub nalewka podawane były schłodzone. Wtedy zaskoczą nas nie tylko wspaniałymi właściwościami, ale również bogatym smakiem, który nie sposób zastąpić niczym innym.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here