Podstawowe wyposażenie kuchni gastronomicznej

0
935
Podstawowe wyposażenie kuchni gastronomicznej

Sprzęty i drobne akcesoria są potrzebne w każdym lokalu gastronomicznym. W zależności od jego charakteru lista niezbędnych akcesoriów jest długa – są jednak takie, które są niemal zawsze przydatne – jak m.in. pojemniki termoizolacyjne, samowar czy szatkownice. Garść praktycznych porad znajdziesz poniżej – jeśli czeka Cię wyposażenie kuchni gastronomicznej, skorzystaj z naszych wskazówek.

Praktyczne wyposażenie lokalu

Każdy lokal trzeba odpowiednio wyposażyć w niezbędne urządzenia i akcesoria, dopasowując je do charakteru lokalu i potrzeb załogi kuchennej. Część z nich jest jednak niezbędna w każdej kuchni – jak piec gastronomiczny czy robot kuchenny. Poniżej zamieszczamy listę potrzebnych rzeczy – należy ją rozbudować zgodnie ze swoimi potrzebami.

Wyposażenie kuchni gastronomicznej – wybrane przedmioty

Jeżeli zakładasz lokal gastronomiczny lub firmę cateringową, warto przygotować wstępny budżet, analizę kosztów i przemyśleć wyposażenie kuchni gastronomicznej – poniżej kilka sprzętów, które powinny się znaleźć w niemal każdym lokalu.

Piec konwekcyjno-parowy

Pomocne urządzenie, by przygotować dania dla wielu gości jednocześnie lub na duże imprezy. Nadają się do wielu zadań – głównie do pieczenia, ale nie tylko, bo również do blanszowania czy gotowania na parze. Ich zaletą jest też energooszczędność oraz bezawaryjność.

Meble ze stali nierdzewnej

W kuchni gastronomicznej niezbędne są także meble ze stali nierdzewnej – łatwe w utrzymaniu w czystości, estetyczne, solidnie wykonane i wytrzymałe. Warto zainwestować w meble nierdzewne – jak stoły kuchenne, regały czy półki – wyprodukowane z mocnego materiału, odpornego na przypadkowe uszkodzenia. W kuchni jest wysoki poziom wilgoci, ale takim meblom ona nie zaszkodzi.

Samowar gastronomiczny

Tradycyjne urządzenia służyły do przyrządzania herbaty, można je było spotkać m.in. u dziadków. Wyposażone były w zbiornik na wodę z rurą na węgiel drzewny, kranik do spuszczania wody, ruszt i miejsce na esencję. Nowoczesny samowar gastronomiczny służy często w firmach cateringowych czy hotelowych restauracjach podgrzewania wody. Wykorzystywane są w nim grzałki elektryczne. Można wybrać samowar o odpowiedniej pojemności w zależności od wielkości i charakteru lokalu.

Urządzenia chłodnicze

Żadna restauracja czy stołówka nie mogłaby działać także bez sprzętów przemysłowych typu szafa chłodnicza, regał chłodniczy, zamrażarka skrzyniowa czy komory mroźnicze. Umożliwią one przechowywanie żywności w optymalnych warunkach, gdyż zwykła lodówka zazwyczaj nie będzie wystarczająca.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here