Odzież dla pracowników gastronomii

0
1556

W kontekście pracowników gastronomii odpowiednio dobrana odzież robocza ma ogromne znaczenie. Dla pracowników kuchni będzie stanowić niezbędną ochronę w trakcie przygotowania posiłków. W przypadku obsługi kelnerskiej jest niejako wizytówką danego lokalu, jednocześnie podkreślając jego charakter. Przed wyborem odzieży gastronomicznej warto zastanowić się na co zwrócić szczególną uwagę.

Ubranie skrojone na miarę lokalu

Wybierając odzież dla pracowników lokalu, warto najpierw zastanowić się nad ich stylistyką. Bez wątpienia powinna być ona dopasowana do charakteru danego lokalu. Przecież gości w eleganckiej restauracji nie mogą obsługiwać kelnerzy w wytartych dżinsach oraz koszulach w kratę. Nie oznacza to jednak, że taki strój należy zupełnie zdyskwalifikować. Na pewno sprawdzi się on w karczmie o charakterze regionalnym lub barze w stylu amerykańskim. Natomiast elegancka restauracja wymaga szykownego ubioru z marynarką, śnieżnobiałą koszulą oraz krawatem.

Tak więc wybierając odzież do swojego lokalu, w pierwszej kolejności trzeba zastanowić się nad jego charakterem. I nie dotyczy to tylko obsługi kelnerskiej. Przecież zadowoleni goście mogą chcieć poznać kucharza, który przygotował dla nich tak wspaniałe potrawy. Warto, aby i jego ubiór był wpisany w klimat danego lokalu.

Jaki strój wybrać dla pracowników kuchni?

W teorii pracownicy kuchni nie mają bezpośredniego kontaktu z Klientami. Niemniej jednak praktyka pokazuje coś zupełnie odwrotnego. Dlatego warto zadbać, aby zarówno szef kuchni, jak i cała załoga, byli ubrani we właściwy strój. Jeśli chodzi o ubiór załogi lokalu gastronomicznego swego rodzaju „must have” stanowi:

– bluza kucharska,

– zapaska,

– spodnie,

– czapka kucharska,

– bandana,

– komfortowe obuwie.

Jakie kolory obowiązują w kuchni?

W kuchni im bardziej kolorowo, tym jest smaczniej. Czy to także odnosi się do ubrań zakładanych przez pracowników gastronomii? Jeszcze niedawno we wszystkich kuchniach królował kolor biały. Biała odzież gastronomiczna jest schludna, estetyczna i wbrew pozorom łatwa w czyszczeniu. Niemniej jednak w tym kontekście sukcesywnie zachodzą zmiany, które wprowadzają do odzieży kucharskiej więcej kolorystyki.

Oczywiście w ekskluzywnych, dystyngowanych restauracjach w dalszym ciągu kanonem będzie czerń i biel. Ale nowoczesne kuchnie z elementami fusion czy restauracje serwujące kuchnię dalekowschodnią aż proszą się o więcej kolorów. Podobnie jest w przypadku wielu innych lokali. Właściciele restauracji coraz większą uwagę przykładają do tego, aby ich pracownicy wyglądali nie tylko schludnie, ale także modnie. W końcu to oni są wizytówką lokalu.

Czym zatem kierować się wybierając odzież gastronomiczną? Przede wszystkim liczbą gwiazdek lokalu oraz stylistyką jego wnętrza. Równie istotna jest renoma, jaką cieszy się lokal, oraz zachowanie spójności z profilem działalności firmy. Ponadto warto poświęcić chwilę na znalezienie sprawdzonego dostawcy odzieży roboczej. Hurtownia gastronomiczna Horecapolska posiada ogromne doświadczenie w kompleksowym zaopatrzeniu firm działających w branży gastronomicznej. Jej specjaliści z pewnością będą w stanie podpowiedzieć optymalne rozwiązania dla konkretnego lokalu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here